Sunday, February 26, 2017

Giveaway: Happy Birthday Aireen! by Elsaalicious & Sponsors

KLIK BANNER UNTUK JOIN

SENARAI HADIAH YANG MENARIK DARIPADA ELSA & PARA SPONSOR UNTUK ANDA MENANGI!

Nature Republic Essence x 1 pemenang
Topup RM 5 x 1 pemenang

Bloglist selama 3 bulan x 5 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang

Review Blog & Bloglist selama 2 bulan x 2 pemenang

5. Junzie
Topup RM 30 x 2 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang

7. Sarah
Bloglist selama 2 bulan x 5 pemenang

8. Syaz
Topup RM 5 x 2 pemenang

9. Liyana
Review Blog & Igshop (jika ada, sponsor akan review igshop anda di instagram beliau) x 3 pemenang

Topup RM 10 x 2 pemenang

11. Farrah
Topup RM 5 x 2 pemenang

Bantal Burung Hantu x 1 pemenang
Topup RM 5 x 1 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang
Bloglist selama 2 bulan x 5 pemenang

Tunai RM 10 x 2 pemenang

Tunai RM 10 x 2 pemenang

Dreamcatchers x 2 pemenang

17. HADIAH MISTERI DARI ELSA x 1 PEMENANG

Jika penyertaan kurang daripada bilangan seperti yang dicari, kemungkinan seorang pemenang boleh menang banyak hadiah. Siapa tahu kan hehe. AYUH PAKAT RAMAI RAMAI UNTUK JOIN! KLIK BANNER

Karyabhara: Coffee, Art & Passion

Cafe ni merupakan salah satu cafe hipster di Cyberjaya. Time ni bukan cuti sem yg baru2 ni, tp cuti sem 1 kot..dh lama la ni, saje nak throwback. Time ni kenapa ntah rasa macam kaya...sbb tu aq yang belanja big-bro aq. Aq saje la google "cafe hipster" di Selangor & Cafe Karyabhara ni menarik perhatian aq. Quite jauh gak dr rumah, dalam 45 minit.

Time ni tgh tggu order. Tgok, die punye decoration pon sgt "hipster".

My big-bro. Kalau korg perasan, hoodie aq pon dirompak. Hoodie aq mmg jadi rebutan.


Ni air oreo milkshake. Berbaloi dgn harga. Aq bagi 4 bintang.

Aq order chocolate milkshake. Sedap jugak.

Ni aq punye beef burger. Aq mmg pecinta burger. Kat mana2 pon suka order burger.


Masa makanan kitorg dah smpai, kitorg decide nak tukar meja...sbb mule2 kitorg dok meja yg ada kerusi, lepas tu tukar kpd meja ala2 jepun yg kene dok bersila. Kitorg dok tingkat atas, sbb time tu kat bawah dah penuh. Cafe ni ade life band buat performance kt bawah, sbb tu ramai prefer dok bawah. Cafe ni sesuai la nak lepak ngn member2..lepas tu main kad ke, main werewolf ke sbb mmg die berkonsepkan "santai". Kalau pergi berdua agak krik2. Harga makanan pon agak "hipster", tp nak cuba sekali bolela. All in all, kitorg puas hati dengan makanan cafe ni walaupun mahal.

Details about this cafe:

KARYABHARA CAFE

Address: 37-G, Neocyber, Cyberjaya 
Opening Hours: 3pm-3am
Contact: 0127899647 (Syafiq) & 0177817417 (Que) 
Email: KaryabharaK2@gmail.com
Instagramkaryabhara_cafe

Saturday, February 25, 2017

"You Jump? I Jump!!" Jump Street Trampoline Park Malaysia


Jumstreet ni kitorang plan masa kitorg (Aq, Haikal & Alief) kt Allson tu. Kitorg plan nak kuar lagi sbb cuti banyak lagi kot (padahal tinggal seminggu je). Lagi satu, Aq nk kuar ngn Amin sbb die terus keje sebaik2 cuti sem ni. X sempat nk jumpe langsung, terus masuk keje. Kire kitorg plan ni hari yg sama die cuti untuk minggu tu.

Tapi aq baru perasan, hari yg kitorg plan tu jatuh pada hari Thaipussam, konfem ramai org. Terus kitorg salahkan Amin (walaupun die x bersalah pon). Btw, Amin pon salah sorg ex-classmate masa sekolah La Salle, sekarang amek Chemical Engineering kt Uitm Shah Alam. Selalu die yang selalu ada dgn aq untuk apa2 event, tapi kali ni die yg paling susah nk muncul (Yela, keje kan). Dan sebenarnya, aq pon baru perasan, setiap kali keluar dalam cuti semester ni...Haikal mesti ada dgn aq.


Ni pintu masuk Jump Street.


Kitorg pergi ke Jumpstreet Trampoline Parks Malaysia ni dua hari selepas pergi Seremban- Be am Assistant to The Global Award Teacher . Aq bertolak dalam pukul 11 pg pickup Amin ngn Haikal terus bertolak pergi sana. Dari rumah aq dalam 10 minit, Alief gerak sendiri sbb rumah die lagi dekat ngn tempat tu. Dan apa yang mengejutkan, Alief yg smpai lewat. (mata ke atas)



Kitorg tgok harga tiket, RM 26 (x termasuk stokin) utk satu jam. Lepas tu tgok poster atas, RM 30 untuk unlimited jumping, die siap bgtau bole stay smpai tutup (pukul 9 mlm). Memang kitorg amek yg unlimited la..btw RM 5 utk sepasang stokin. Aq x beli sebab aq dah ade stokin Flipout, aq penah pegi satu masa dahulu..post pasal tu mungkin ada. Sape tahu?


Bile dah settle bayar sume, terus kitorg masuk & LOMPAT. Mule2 tmpat ni ramai tp lepas bbrp jam terkejut gak la sbb xdela seramai yg disangka. Kitorg start dgn stretching & terus mula. Paling bes, x sampai 10 minit..masing2 macam nak mati. Sekarang baru tahu kenapa die buat promotion unlimited tu..mmg kite xkan tahan lama kt sini. Bijak gak diorg, dpt untung RM 4 setiap orang.

Adegan mereka melompat...tp masing2 xde style lgsung...Haikal lagi best, statik terus

Ni la kitorg lepas 10 minit lompat atas trampoline. Separuh nyawa tinggal.

Jumping..with dab-style

Ni xtau la gaya apa...Spartan, maybe??

Lepas rehat (padahal baru main 10 minit), kitorang explore seluruh kawasan tu. Kitorg try sume sports yang ada. Sports yg ada including basketball, dodge-ball n handball (ade ke) & semua sports ni die buat trampoline-based. Kire pergerakan time main lagi unlimited sbb bole lompat lagi tinggi (penat kau tau x).




Ni lepas main dodge-ball. Lagi sekali kitorg rehat jap sbb rasa macam nk tercabut nyawa.

Dalam beberapa jam kitorang "melompat", kitorg stop kejap. Kitorg keluar (bole keluar masuk dr kawasan tu dengan syarat jgn cabut tag kat tangan) untuk lunch & solat. Ada makanan dijual kt sini tp harga dia pon "melompat2". Lebih baik makan kat luar. Lepas lunch & solat, kitorg masuk balik sini tapi masing2 dah lemau. So, kitorg bergambar je la.



Bergambar dengan dinding mural yang menjadi mercu tanda kat Jumpstreet ni.

Ni si Amin yang sukar kelihatan (dikesan) sepanjang cuti semester ni. Sumpah payah giler nak jumpa dia..kalau jumpe, rasa nk buat sujud syukur.

Aq cuba nak buat macam simbol ikon Jumpstreet ni. Sama kan? :)



Ni time balik. Dalam pukul 3 lebih macam tu la, muscle rasa macam nak terkoyak. Mmg dah xle nk go on. So, better kitorg balik sbb tempat tu quite panas..Jumstreet ni macam dalam gudang.

"Jangan tgkap gambar aq", bajet femes je..

Agak sedih sebab cuti sem almost over. Kene hadap semester baru yg penuh dgn dugaan (walaupun blom masuk dah tau byk dugaan). Dan..time ni las jumpe Alief ngn Haikal utk cuti ni. Amin jumpe  lagi for the last time, post bakal menyusul.

Seriously, mmg penat giler Jumpstreet ni, kene prepare fizikal sebelom masuk kalau x jadi macam kitorg. Aq lagi la, bangun keesokan harinya..sakit seluruh badan, nak jalan pon sakit. Btw, balik dr Jumpstreet ni, aq ade event lain with my big-bro. Tunggu post akan datang...

Information needed:
https://www.facebook.com/JumpStreetAsia/

Friday, February 24, 2017

Yok Buat Hal...!!!

Sebab last time, cite pasal matriks dpt views yg membanggakan ( 1st Moment yang Memalukan Semasa di Alam Matrikulasi ), so aq nak throwback satu lagi cite kt matriks. Cite ni masa sem dua, time tu kitorg, M2t9 mengendalikan experiment chemistry yg terakhir untuk sem 2. Aq x ingat experiment tu pasal apa & aq x ingat sape lab partner aq (Fai rasenye). Moment yg paling menarik time experiment tu semasa di hujung sesi experiment. Aq, Yok (Isrhoe) & Wan Syaz basuh tangan pakai sabun Joy kt belakang lab bersama2. Sebab time habis ape2 lab, mmg kitorg diwajibkan membasuh tangan. So, kitorg pon basuh tangan sambil borak2. Lepas tu, Si Yok tutup sabun joy tu & bbrp titik sabun tepercik ke dalam matanya. Pastu, die terus basuh mata die, katanya pedih. Aq ngn Wan Syaz mule2 x kisah pon sbb ingat xde pape. Yela, time mandi pon byk kali sabun masuk mata kan.

Las2, kitorg mula risau & aq start tolong basuh mata die sekali. Madam Adilah pon perasan kitorg & datang ke meja kitorg. Madam kata sabun ni dh bercampur2 ngn bahan kimia dlm lab sbb ramai org pgg2 botol sabun tu...sbb tu jd pedih (kemungkinan bahan kimia tu pon masuk dalam mata Yok). Lepas 5 minit sesi membasuh, aq suruh Yok bukak mata, die kata die xle bukak..still pedih. Die pon sambung basuh mata..aq xtau buat ape, tolong gosok belakang badan die. Madam pon cakap, "Yang kamu gosok belakang die tu kenapa?". Aq cakap la, "Ntah, saya x tahu nak buat apa." Time tu seluruh M2t9 berada di kawasan kejadian utk menyaksikan peristiwa tersebut.

Madam suruh wakil pergi beli ubat mata (eyemo), so si ketua Razak pergi beli...aq ikut sekali. Mula2 pergi kedai runcit, xde. Lepas tu pergi kedai buku, pon xde. Sebab xtau nak pergi kedai mana, kitorg pergi kedai terakhir yg sah2 xde, kedai fotostat...obviously xde. Dengan hampanya, kitorg kembali ke lab. Otw ke lab, kitorg jumpe lecturer favourite kitorg (favourite M2T9) Miss Shakila. Kitorg cite kat die ape yg jd dengan harapan die ada eyemo atau apa2 yg sewaktu dengannya. Reaction die cuma, "My goodness, you people....!!". Dengan awkwardnya, kitorg beredar.

Sampai2 lab tu, tgok Yok dah terbaring & someone (Wan Syaz rasenye) pegang eyemo tu. Xtau dari mana diorg dapat. Rasenye lab assistant bagi. Madam Adila kata, "Kesian kamu. Dahla family jauh, lepas jadi mcm ni pula. Nasib baik kamu ada kawan2 macam ni.". Sebab time tu sume dok menenangkan die..ramai2 pegang die bagi support. Lepas tu, Razak (kot) yang mengambil tanggungjawab untuk menitiskan eyemo ke dalam matanya. Serious weyh, tu memang great moment untuk dak2 laki kelas M2t9. 

Ni lepas operasi mata Yok. Sebelah kiri tu Ajak, ketua operasi ni. Sebelah kanan tu Yok, mangsa dalam peristiwa ni. Tu pon still xle bukak mata.

Dari kiri: Alip Hamster, Izzue, Me (Tarot), Ajak Ketua, Yok...& kalau korang perasan ada mata antara Ajak ngn Yok, tu Wan Syaz

Sebab ni moment yang x dpt dilupakan utk kelas M2t9, kitorg decide untuk selfie. Dan gaya selfie kitorg ialah, "selfie sakit mata kiri". Btw, sume org tutup mata yang salah kecuali aku. Sumpah xle lupa peristiwa ni & aku decide namakan moment ni "Yok Buat Hal...!".


Tuesday, February 21, 2017

Domino's Voucher is Back, Baby!!!

Ni post pertama lepas aq masuk sem baru (sem 4 dah), yela..sebelum ni sume post pasal aktiviti aku masa cuti sem baru2 ni. Aq xtau la aq member domino ke ape, tapi kadang2 aq akan terima vaucher dalam bentuk mesej. Vaucher tu mmg aq suka giler sbb beli 1 regular pizza dgn harga RM10 je. Aq jarang dpt vaucher ni, once aq dpt..konfem aq akan makan domino. Tapi aq xde transport, so aq ajak la member2 aq pegi..aq kata aq bole belanja. Tapi time tu xde sape perasan..si Aidi je dengar, patut la die paling excited nak gi domino's. Lepas tu dia ada keta lak, memang on la.

Ni la dia si Aidi. Ni pon abang palap jugak.


Syafiq Hipstur, Hanafi Sabah & Aidi. Ni antara golongan yg bernasib baik sebab dibelanja.

Aq order 3 regular pizza. 2 classified chicken (favourite) & 1 aloha chicken. Kitorg rancang makan 2 regular tu & satu lagi bawak balik untuk orang rumah. Las2 sume melantak smpai licin, lagi2 si Aidi tu. Tp obviously, anak jantan kot..mmg lumrah kitorg makan macam xde hari esok.HAHA

Hipstur selfie sementara tggu pizza kitorang siap.

Jeng3..3 regular pizza siap!!

Sepatutnya total yg patut dibayar RM90.40...Thanks to that vaucher, Kitorang dpt diskaun, jadi RM39.00.



Coupon discount smpai RM16.80

Las2, sorang2 mcm ular sawa kekenyangan. Then diorg bincang & setuju nk kongsi duit beli 1 regular pizza untuk org rumah. Padahal diorg beli untuk elekkan dr dikecam bila balik nnti. Balik rumah, diorg berebut2. Dapatlah sorang 1 slice, yg Aidi, Hanafi ng Hipstur bahagia sumbat 6 slice dalam perut...tanpa berebut!  

Macam ni la vaucher yang aku terima. Boleh guna banyak kali tanpa limit. Tapi kene guna sebelum exp. date la. Selalunya tempoh hari dia dalam 3 hari je dr hari yang kita terima tu.

Be an Assistant to The Global Award Teacher


Aq n Haikal sebenarnya xtau pon ape tujuan program ni. Program ni pasal ape pon kitorang xtau. Kitorang x dapat gambaran jelas sbb Suhail ngn Alief x bgtau pape pon. Diorg cuma bgtau yang aq kene jd game master utk satu checkpoint dalam explore race nnti. Pada hari kejadian, kitorg plan nk bngun awal dalam pukul 6. Bersiap2 & pukul 7 nak turun breakfast. Bolela aq nk selfie sekitar kawasan resort sbb pemandangan di yang lawo gilo. Tp kitorg terlajak tidur, pukul 7 baru bangun. Kelam kabut mandi, nk semayang subuh lagi. Las2 pukul 7.40 baru bersiap. Kitorg terus packing barang sbb pukul 9 dh nk check-out.

Bende paling penting, wefie! Ni dalam lif otw turun ke tempat breakfast.



Of course la makan buffet kalau tempat mcm ni. Ni antara makanan yg disediakan.


Antara makanan yg aq ambik. Kalau bole nak cuba sume makanan. Nama pon buffet.

Enjoying my food! Enjoying my life!

Yang mereka ni. Xtau asal nak bajet sweet.

Lepas tu, kitorang "enjoy" sangat breakfast smpai lupa pasal masa. Tgok2 jam, dh nak dekat pukul 9.00. Cikgu suruh kitorg angkat beg sbb dah nak check-out. Tapi sebelum turun kitorg ade appointment dengan Dr.Tan...das. Begilir2 kitorg punye appointment, tu la melantak mcm xde hari esok.

Ni view dr bilik kitorang. Nice gak ah.

Akhirnya, aq x sempat jugak nak melawat kawasan. Lagi kecewa swimming pool pon x dpt jejak. Kene paham tujuan dtg sini utk jadi assistant bukan holiday kaayyy.

Tgok la swimming pool die. Kelihatan sgt mewah.





 Siap ade board games gergasi. 

Gmbar2 di atas ni dpt dr google. Sbb aq mmg x sempat nk berjalan sekitar tu. Tula, bangun lewat lagi. Bila kitorg dh habis appointment, terus angkat sume barang cikgu & terus bertolak ke Sekolah Dato' Abdul Razak (SDAR). 

Sampai2 je, baru aq paham yg program ni disertai oleh cikgu2 kimia. Malaysian Palm Oil Board (MPOB) pon terlibat dalam program ni & my teacher bagi talk pasal chemistry n conduct explore race untuk para guru.

Masa cikgu tengah bagi talk, kitorg kene prepare utk explore race.

Bila talk dah habis, explore race pon bermula. Aq kene jaga satu checkpoint tp sbb terlampau sibuk, x sempat nk tgkap gambar sepanjang game tu berlangsung.

Time ni aq menyibuk kt checkpoint Alief. Sebab semua kumpulan dah selesai task kat checkpoint aq.

Lepas habis explore race, kitorg rehat sebentar. Lunch & Zohor.





Lepas rehat, sesi kedua bermula. Aq x ingat diorg kene buat experiment pasal apa. Tp bes gak la, kali ni kite plak tgok para guru buat experiment. Kitorg berada dalam lab tu for a while. Las2 kitorg bosan, line plak xde...kitorg decide nk melawat kawasan SDAR.

Aq macam biasa, acah2 hipster.

Alief tu gaya nak berjogging katanya.

OK! Kalau korg perasan, hoodie aq dah dirompak oleh Alief. Haikal xyah nak acah bergaya.

 Budak2 sekolah ni mesti ingat kitorg ni alumni..HAHAHA


Ni antara bende yg bes kt sekolah ni. Diorg siap sediakan track untuk mendaki bukit. Untuk budak2 yg nak fit konfem panjat sini tiap2 hari.


Ni dh smpai puncak. Penat gak weyh.

Dalam pukul 4 rasenye, program pon selesai & kitorg bersurai. Terus kitorang tolong ape2 yg patut & terus bertolak balik. N otw ke Selangor, macam biasa semua KO.


Aq sempat selfie sebelum aq sendiri tertidur. Xtau kenapa si Haikal ni asyik syahid dulu, kata palap...bukan patut dh biasa x tidur ke...(garu kepala)

For any information: